Leksaker i giftig plast

Brukar dina barn leka med leksaker i plast som du handlat till en billig peng på nätet eller lekt med själv som barn? Då ska du vara medveten om att många leksaker innehåller farliga gifter och speciellt de som framställts och massproducerats billigt utomlands – eller på 1980- och 1990-talet.  

Har du koll på vad barnens leksaker innehåller? De där billiga leksakerna från Japan kanske inte är de säkraste av sitt slag och inte heller de ärvda leksakerna som barnen leker med. Många äldre leksaker, och billigt framställda, i plast innehåller nämligen gifter som absolut inte är bra för någon och framförallt inte för barn att få i sig.

Äldre leksaker innehåller gifter

En generell riktlinje att förhålla sig till när det kommer till gamla leksaker i plast är att de som är tillverkade innan 2007 och är i mjuk plast ska kasseras eftersom det var först detta år som de allra värsta kemikalierna förbjöds. I tidningen Råd & Rön intervjuas Camilla Westlund som är inspektör på Kemikalieinspektionen och hon bekräftar att leksaker tillverkade med farliga ämnen kan fortsätta läcka kemikalier även om de är 20–30 år gamla. Så om du har planer på att låta barnen ärva dina egna gamla leksaker bör du nog tänka om. För även om det inte finns en konkret riskbedömning över vad som händer om barnen leker med gamla leksaker så kan man alltid ta det säkra före det osäkra och gallra bort alla leksaker tillverkade innan 2007 alltså.