Amigurumi

Amigurumi skulle kunna beskrivas som virkningens svar på origami. Det är en ganska ny form av hantverk, som redan har hunnit få fäste på många håll i världen.

Under 1980-talet sändes i Japan ett barnprogram som skulle lära tittarna att återvinna saker. Där tillverkades amigurumier av material från kasserade leksaker. Under sent 90- och tidigt 00-tal, när kawaii och andra aspekter av japansk populärkultur påbörjade sitt segertåg över världen, fick även omvärlden upp ögonen för figurerna, som ofta har stora huvuden, med stora ögon, och oproportionerligt små kroppar.

Amigurumi blev populärt på allvar 2003, och bara tre år senare var denna typ av hantverk det mest populära på Etsy. Nästan alla figurer som skapas med virknål och färgglada garner är gulliga djur eller andra figurer med ”barnslig” estetik. Man skulle alltså kunna beskriva det som ett sätt att tillverka egna gosedjur och dockor, även om de färdiga alstren sällan används i detta syfte. Istället används de för det mesta som dekoration, precis som origami-figurer.

Amigurumi inspirerade av filmen Dumma mig

Tillverkning

För att tillverka figurerna används ofta virknålar som är mindre än de som används till annan virkning. Detta är för att maskorna ska bli täta, så att stoppningen inte läcker ut. Stoppningen är för det mesta bomulls- eller polyesterstoppning, men det går också att använda andra material, t.ex. återvunnen stoppning från möbler eller gamla gosedjur. Vanligen görs figurerna av delar som virkas och stoppas var för sig, och sedan sys ihop. Det finns också amigurumi som gör i ett stycke. För att göra dessa mer stabila läggs ofta tyngder, av plast eller metall, in i botten innan figurerna sys ihop. Många figurer kompletteras också med detaljer som sys eller klistras fast, som ögon, munnar eller olika föremål som förknippas med figurerna. Om man virkar ett mumintroll, vilket är populärt i Japan, vill man ju att det ska synas vem i muminfamiljen det föreställer.

När man virkar amigurumifigurer görs det i cirklar, där varven ofta ska vara olika stora. När man väl fått kläm på det går det dock snabbt, och en någorlunda enkel figur kan tillverkas på en kväll. Detta berättar 14-åriga amigurumifantasten Tilde Vinderå för Dagbladet.