Japanskt med rätt textilier och material

Japansk inredning är inte helt olik den skandinaviska, och likt vår vurm för det japanska är japanerna lika fascinerade av det skandinaviska. Kanske dras vi båda åt naturliga material som trä och bomull – och så gillar vi båda det spartanska, sparsmakade och lätt minimalistiska.

Att inreda japanskt med olika tygprodukter handlar om att välja bra, hållbara material och inte allt för mönstrat. Gå istället på jordnära färgskalor och försök att inte bryta av för mycket med stora, blommiga mönster som är lite mer av den svenska modellen. Det sägs att djävulen ligger i detaljen, och det är också sant angående japansk inredning. Var noga med att inte få det allt för plottrigt, och försök ha en råd tråd genom din inredning.

Jordnära färger på textilierna

Japanerna älskar sin estetiska tradition och håller den varm om hjärtat. Jordnära färger och fina textilier är båda epitet som japanerna ser sig själva bemästra. Är det inte lite samma när det kommer till svensk inredning? Vi är stolta över vår smak och kan rynka åt näsan minst lika mycket som japanerna åt en allt för vräkig inredning med plotter och ”hysch pysch”.

På samma sätt som den japanska trädgården innehåller röda trådar om balans mellan olika element, kan du tänka när det kommer till interiören. Låt olika naturliga element mötas i din inredning och försök hela tiden att utgå från naturens egna material så som trä, bomull, bambu. Som alltid när det kommer till inredning är det bra att hitta en harmoni i det du gör, och inte bara köpa saker på måfå som man råkar tycka är fint för tillfället. Var mer långsiktig än så!

Japaner är vana vid liten boyta och är duktiga på att optimera den rätt. Bor du själv litet kan du med fördel tjuvkika på hur japanerna inreder. Du kan också ta hjälp av inredningsdesigners som själva hämtar sina idéer från det japanska och asiatiska. Kanske är en skandinavisk tolkning av det japanska just den känslan du är ute efter?

Material som japanerna använder:

  • Rispapper
  • Olika träslag: varva gärna i mörkt och ljust
  • Mysiga hemtextilier i naturella färger