Trendigt japanskt mode

gothic lolita

Japan är ett intressant land för den som tycker om modetrender och distinkta stilar. Här finns “Lolita”, som är en japansk subkultur med en särskild klädstil. Det finns också många olika varianter av japanskt streetmode som är populärt bland Japans ungdomar. För den som inte gillar Lolita-stilen går det att klä sig mer traditionellt men ändå distinkt japanskt med “kawaii fashion”, en stil som passar för både tjejer och killar.

Med pärlsmycken från Edblad kan du enkelt lägga till accessoarer till flera japanska klädstilar, som streetmode, kawaii fashion och Lolita-stil. Här finns många smakfulla smycken som är eleganta i sin enkla och exklusiva stil. Välj bland trendiga pärlhalsband, armband och örhängen. Tack vare möjligheten att skapa dina egna berlocker har du stor möjlighet att matcha din japanska klädstil på ett smakfullt sätt.

Lolita – en varierad subkultur

  • I Japan är Lolita en subkultur som har en särskild klädstil, där det tydligt går att se influenser från den viktorianska epoken, rokoko och barock.
  • Stilen är flickaktig och klassiskt elegant med utställda kjolar, spets och volanger.
  • Även om den övergripande subkulturen brukar benämnas som Lolita så finns det också flera undergenrer.

Här finns till exempel “Gothic Lolita”, där färgschemat innefattar mörka färger, som svart och blodrött. Influenser från västvärldens gothmode är tydligt, med svart sammet och kors, men stilen är mer oskuldsfull. Den färgglada stilen “Sweet Lolita” är en annan underkategori, som har pastellfärgade kläder och mönster av leksaker, bakelser, sagofigurer och blommor. Här brukar det vara populärt att använda en stor mängd accessoarer som parasoll, hårspännen och teddybjörnar. Många svenska ungdomar är inspirerade av japansk kultur och anime, samt lolitamodet som först uppkom i mangaserier.

Streetmode


Tack vare intresset för japansk kultur anordnas många festivaler och föreläsningar även i Sverige, som den japanska subkulturfestivalen “Tokyo no hana” på Kulturhuset i Stockholm, som tidigare har visat streetmode från Tokyo. Det utmärkande med japansk gatustil är att den rör sig mycket snabbt. Stilar och trender rör sig mycket snabbt och förnyas och försvinner. Det finns också en stark närvaro av “remake”, butiker som säljer modifierade secondhand-kläder.

Men det finns också många ikoniska stilar som förknippas med japanskt gatumode. Den japanska modestilen “gyaru” tillhör streetmodet och kan beskrivas som en sorts mer överdriven variant av kläder från amerikanska TV-serier från nittiotalet, som Baywatch och Beverly Hills. Decora är också typiskt japanskt streetmode, som har starka färger, armvärmare och knästrumpor. Det finns också stilar som mori girls, bōsōzoku och visual kei.

Kawaii

“Kawaii fashion” har mycket rosa och målet är att se ut som en docka. Stilen går ut på att använda en söt stil, ofta inspirerad av populärkultur. Namnet är vanligare utanför Japan som ett paraplybegrepp för en mängd stilar och estetiker som går ut på ett gulligt bildspråk.

Den svenska popgruppen “Dolly Style” är starkt influerade av kawaii-stilen.