Hur din livligaste fantasi blir konst

Är du en kreativ person som älskar att pyssla och måla? Ibland är det kul att testa något nytt och det finns några verktyg och prylar du kan införskaffa för att variera ditt skapande – vi berättar vilka och hur du kan ta kreativiteten till en ny nivå. 

Som kreatör är det lätt att fastna i mönster som du trivs i, men som känt i japansk konst är det viktigt att anamma nya tankesätt och testa nya saker. För att göra det roligare för dig finns det några saker att införskaffa som kommer hjälpa dig att variera skapandet. Du kan exempelvis  införskaffa dig en pappersskärare för att få till raka kanter på dina målningar, perfekt för att skapa en fin inramning och hänga upp hemma. Det finns massor av bra saker att ha hemma för att kunna pyssla när du känner för det. 

Bra att ha hemma 

Om du inte pysslar eller målar speciellt ofta är det bra att ha saker hemma för att det ska vara lättillgängligt när kreativiteten tittar fram. Att vara pysselexpert innebär inte att du måste köpa hem dyra saker för att kunna skapa roliga ting. Snarare kan det bli som bäst om du sparar på saker du förbrukar i vardagen, exempelvis glasspinnar och hushållsrullar. Vad du väljer att skapa av dessa är helt upp till dig, men för att kunna föra ihop eller forma om dem behöver du lim, sax och snören.

När det kommer till skapande av målningar och teckningar behövs det papper, pennor, målarfärger och penslar, men det är bara din egna fantasi som sätter stopp för vad du kan måla med. Många kända konstnärer målar med händer, svampar, dukar, pinnar och annat som de kan hitta hemma för att skapa nya effekter i deras konst. Det är även spännande och se vad en blomspruta kan ge för effekt på en tavla. Testa själv att blanda vatten och akrylfärg sedan pruta på en canvasduk. Om du inte målat på länge kan det vara svårt att hitta inspiration och det är inte alltid den finns där även fast du känner för att skapa. 

Få igång kreativiteten

Ibland spelar det däremot ingen roll vad det är du har hemma, kreativiteten kan inte alltid vara igång men det finns många sätt att framkalla den på. Det kan vara kul att sätta sig ner och göra lite enklare pyssel om din kreativitet inte vill samarbeta. Med pyssel kan du kicka igång hjärnan och få lite nytändning som hjälper dig komma på nya idéer. Om du redan känner dig redo, börja skapa en tankekarta med förslag på vad du kan skapa härnäst. 

Om du fortfarande inte har fått igång fantasin, sätt dig ner och försök måla ändå. Testa att låta händerna flöda fritt för att se vad hjärnan försöker skapa utan att du tänker på vad det ska bli. Ett hett tips är att sätta ett antal prickar på ett papper och sedan dra streck mellan dem, som du gjorde när du var liten. Efter ett tag kommer du att se en liknelse i det du ritat och något verkligt och då kan du börja måla utifrån det. Det kan sluta med att det blir en av dina finaste skapelser, glöm inte då att skära till fina kanter på teckningen med din pappersskärare och sätt upp den på väggen.