Svenskt hantverk i Japan

Svenskt hantverk har börjat bli allt mer populärt i Japan. En stor del av populariteten har vi att tacka en japansk kvinna som en dag hittade det svenska hantverket och blev inspirerad. Nu är det inte ovanligt för japaner att besöka svenska slöjdbutiker.

6895817-hantverk

På vlt.se kan man läsa om en japansk kvinna som såg svenskt yllegarn i ett skyltfönster i Tokyo och lockades in i butiken. När hon väl kommit in i den svenska butiken för nordiskt textilt hantverk var hon fast. Hon köpte tidningen ”Hemslöjd” på plats i butiken och hon började sedan prenumerera på tidningen. Varför hon älskar svensk hemslöjd och är så imponerad av den beror på att den har en otrolig kvalitet. Nu jobbar kvinnan med att skriva om och introducera det svenska textilhantverket för den japanska publiken.

Börja skapa hantverk

På grund av den här svenska kvinnans insatser har nu det svenska hantverket börjat blomstra i Japan och det är många som är intresserade och fascinerade. Om man själv vill testa på det som japanerna nu fått upp ögonen för, kan man precis som kvinnan börja prenumerera på någon tidning som handlar om hemslöjd eller liknande. Sedan kan man köpa de material och tillbehör som man behöver på nätet. Köp ert pyssel online på exempelvis Skapamers hemsida eller någon annan hemsida som har ett sådant sortiment.

Många japaner kommer till Sverige

I Dagens Nyheter kan man läsa om att japaner vallfärdar till flera olika hantverksbutiker runt om i Stockholm. Speciellt till en som finns på Djurgården. Där låter de sig inspireras av broderier och handvävda tyger i världsklass. Flera japanska företag har även börjat beställa olika hantverksprodukter från Sverige eftersom det nu är många japaner som är intresserade av att köpa svenskt hantverk hemma i Japan.