Cosplay

Vem har inte beundrat karaktärer i tecknade serier eller i tv-spel, och velat vara som de. Cosplayers försöker efterlikna sina favoritkaraktärer så mycket som möjligt.

Cosplay, vilket står för costume play. Även om det är vanligast att klä ut sig till karaktärer från tv-spel och tecknade serier förekommer det även cosplay där man klär ut sig till karaktärer från vanliga filmer, exempelvis Star Wars-filmerna. Det behöver inte heller stanna vid att klä sig som karaktärerna, utan det är också vanligt med olika typer av rollspel inom cosplay. Det förekommer cosplay där karaktärerna väljs ut utifrån sin sex appeal, men det är också vanligt att män klär ut sig till kvinnliga karaktärer, och vice versa.

I praktiken kan det vara svårt att skilja på cosplay och levande rollspel, det som i Sverige kallas lajv. Medan lajv handlar om att skapa en stämning, och ofta utforska psykologiska mekanismer, så handlar cosplay mer om att återskapa karaktärerna, och ibland också handlingen, från olika berättelser. En stor likhet att både cosplayers och lajvare ofta lägger ned mycket tid och pengar på kläder och annan rekvisita.

Det finns butiker som säljer kostymer för cosplay, inte minst i Japan. Det finns även ett flertal egenföretagare som erbjuder skräddarsydda kostymer, peruker och annat som behövs för cosplay, och som anpassas till bärarens kroppsmått.

Många väljer dock att göra sina kläder, något som ställer stora krav både på kreativitet och på hantverksskicklighet. Just hantverksskickligheten är något som många cosplayers utvecklar i takt med att de lyckas bättre och bättre med sina dräkter. Det kan handla om sömnad, träsnideri eller skapande i glasfiber, allt beroende på vilka attribut karaktären har.

Populära karaktärer

En av de populäraste världarna att hämta inspiration från inom cosplay är Final Fantasy-världen. Andra populära källor till inspiration är olika fightingspel som serierna Street Fighter, Mortal Kombat, Soul Calibur och Dead or Alive.