Skapa en japansk trädgård med stentrappa

Den japanska trädgården kännetecknas av växter, vatten och stenar som skapar en harmonisk balans. Här ska du koppla av, låta dina sinnen associera fritt och låta kroppen etablera ett lugn. En japansk trädgård kan göras i miniformat med några enkla element, en stentrappa intill en damm med stenplattor som slingrar sig lekfullt i gården. Tänk på att få in en helhet som skapar lugn och trygghet, som är den japanska trädgårdens triumf.

Om du är ute efter några riktigt fina stentrappor i bra material tycker vi på Okaeri att du ska vända dig till Flisby som har ett stort sortiment av natursten som passar den japanska trädgården, här kan du se deras bra utbud: https://www.flisbyab.se/produkter-ute/trappor, där kan du hitta stentrappor och plattor i grafit, kalk och mer.

Trädgård med stentrappa

Det behöver inte vara avancerat att lägga en stentrappa, se till att köpa med beklädnadsfix och planera noga var du ska lägga den. En del går så långt som att bygga en liten bro över sin porlande damm, men där behöver du mer planering och bättre kunskaper i hur du ska lägga den. Här kan du få lite tips på hur en japansk trädgård i Sverige kan se ut, läs i aftonbladet.se.

Stentrappan gör sig vacker även på vintern i en japansk vinterträdgård, vilket gör att det motiverar till att lägga den trots vårt lite svåra svenska klimat. När du ska planera din japanska trädgård är det viktigt att du tar in de filosofiska grundstenarna i hur man tänker sig trädgårdens funktion. Det räcker alltså inte med en stentrappa och lite bonsaiträd, du ska helst ha en övergripande idé om hur de olika elementen skapar en god och hälsosam atmosfär. Läs den här artikeln i The Hindu för att få lite inspiration om hur du ska anlägga din japanska trädgård!