Ronja blir anime

Nu har man bestämt sig för att göra Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter i animerad version. Det är en japansk filmskapare och animerare som tagit sig ann uppgiften att förtrolla Ronja till anime.

1136599-little-girl

I ett tidigare inlägg kan man läsa om att japanerna är väldigt fascinerade av Sverige och att exempelvis svenskt hantverk är väldigt poppis där.

”På grund av den här svenska kvinnans insatser har nu det svenska hantverket börjat blomstra i Japan och det är många som är intresserade och fascinerade.” Läs mer.

Men det är inte bara svenskt hantverk som japanerna är intresserade av. De har även en förkärlek till svensk film och då framförallt Astrid Lindgrens filmer och berättelser. Faktum är att man nu gjort Ronja Rövardotter i en japansk anime-version, skriver DN. Den som gjort remaken av den här filmen är sonen till den legendariske japanske animatören och filmskaparen Hayao Miyazaki. Han ville för femtio år sedan göra Pippi Långstrump till animerad film men fick inte tillstånd av Astrid Lindgren. Nu har hans son dock fått tillstånd att göra om Ronja Rövardotter.

En tidlös berättelse

Varför han valt att tolka en så pass gammal film som Ronja Rövardotter ändå är, beror på att det finns ett tidlöst tema i den. Den friktion och den konflikt mellan föräldrarna och barnen som finns i historien är nämligen något som är allmängiltigt och som alltid fungerar. Dessutom kan den som tittar välja att identifiera sig med en rad olika karaktärer och alla lär hitta en person som de känner är lika dem och går igenom samma sak som dem.