Japansk film

????????????????????????????????????????Det är bara januari men det har redan börjat pratas om filmfestivalen för 2015. Varför? Självklart, för att Japan i år har en stor roll på filmduken – ja, och det faktum att själva festivalen faktiskt kör igång om tio dagar (23 januari). Hur som, så är det Japansk (och även norsk) film som står i fokus. Någonting som vi verkligen ser fram emot. Och även Göteborg Posten har lyft årets filmfestival, så här skriver de om den japanska filmen:

Japansk film är i fokus med totalt sexton premiärer som rymmer allt från Sagan om prinsessan Kaguya – ett feministiskt mästerverk från studio Ghibli – till den bombastiska hiphopmusikalen Tokyo Tribe. Gästar Göteborg gör bland annat prisade regissören Naomi Kawase, juryordförande för årets Bergmantävling och en av de främsta inom den annars så mansdominerade japanska filmen. Supertalangen Kiki Sugino, festivalaktuell med två frigjorda relationsfilmer, tar tempen på den japanska filmbranschen tillsammans med Mami Sunada, som skildrar hemlandets mest älskade animationsstudio i dokumentären The kingdom of Dreams and madness.

Det är verkligen otroligt roligt att se hur bra det går för Japanska filmer, och att andra filmer än endast Anime lyfts. Japan är faktiskt ett land berikat på bra filmer och landet har lyckats få fram flera klassiker. Det finns även flera bra japanska regissörer som inte alls fått den uppmärksamhet som de förtjänar. Visste du till exempel att skräckfilmerna “The Ring” och “The Grudge” från början är gjord av en Japan? Har du (mot förmodan) inte redan sett de filmerna har du verkligen missat bra skräckfilmer, och du bör snarast titta på dem. Du hittar de lätt om du söker på film på nettet.

De sju samurajerna

Även De sju samurajerna är en klassiker, skapad i Japan. Det är Akira Kurosawa som står bakom filmen och trots att den hade premiär 1954 är den fortfarande mycket omtalad. Dessutom har man återskapat filmen flera gånger om. Filmen blev nominerad till 2 Oskars men vann tyvärr ingen, däremot har filmen fått många andra priser. Det ska bli spännande att i år se om det kommer någon ny Japansk film av samma klass – och med tanke på hur det sett ut bakåt i historien, är möjligheten stor.